onsdag 18 juli 2012

Del 16: Vi har en politik för hela Halmstad


Segregationen skapar ohälsa och otrygghet. I Halmstad finns idag stora skillnader i folkhälsan mellan olika områden i kommunen. Boendesegregationen är tydlig och man kan se en väsentlig skillnad i antalet ohälsodagar, utbildningsnivå, tillgång till arbete och lönenivå mellan ekonomiskt starka och ekonomiskt svaga områden. Social och ekonomisk utsatthet har stor negativ påverkan på folkhälsan. I de områden i Halmstad som har sämst socioekonomiska förhållanden har också färre unga tillgång till sommarjobb än i Halmstads mer välbärgade områden.

Cirka 10 procent av barnen mellan 0 och 17 år i Halmstads kommun har sedan 2004 och framåt levt i hushåll med låg inkomststandard eller ekonomiskt bistånd. Mest drabbade är barnen med utländsk bakgrund där 22 procent år 2008 bodde i ekonomiskt utsatta hushåll. I hushåll med svensk bakgrund är motsvarande siffra tre procent. Socialt och ekonomiskt är kustområdena starkast medan Andersberg, Linehed, Vallås, Getinge och Oskarström är mer utsatta. 

En studie från Folkhälsoinstitutet (år 9) och ungdomsstudien LUPP (år 8 och åk 2 på gymnasiet), visar att Halmstads kommun utmärker sig på ett antal områden i jämförelse med resten av landet. Jämfört med riket är de unga mer nöjda med sitt fritidsutbud än riket i övrigt. Majoriteten tycker att de på sin fritid kan göra väldigt mycket/ganska mycket av det de tycker är roligt och ungdomshuset Nolltrefem uppfattas av flera som en bra mötesplats. Dock ligger Halmstad sämre till vad gäller tillgång på sommarjobb för unga, mobbing och alkoholvanor. Upplevelsen av stress och symptom relaterat till stress sticker ut negativt för flickor. Flickor är dessutom i alla miljöer otryggare än pojkar. Delaktighet, gemenskap och en känsla av engagemang är faktorer som bidrar till en god folkhälsa och välbefinnande. Ökat cyklande inverkar även positivt på folkhälsan. Delar som utbildningsnivå, arbete, inkomst, civilstånd och kön påverkar livsvillkoren och i sin tur tryggheten och folkhälsan. I mer ojämlika samhällen är livet kortare, den fysiska och mentala hälsan sämre, kriminaliteten större och våldet mer utbrett. Det omvända gäller också, ju mer jämlikt ett samhälle är, desto mindre blir folkhälsoproblemen.

Jobben och möjligheten till utbildning är den bästa prioriteringen man kan göra. Här har vi en plan för livets alla skeenden vilket också avspeglar sig i vår politik.

Vi vill öka föreningsstödet för att på så sätt sänka  föräldrarnas och barnens utgifter så att fler kan delta.

Kulturskolans avgifter vill  vi sänka och den långa kön måste investeras bort.

Skolan ska vara avgiftsfri, vi vill införa skolfrukost och möjliggöra läxläsning med pedagoger.

Vi vill införa barnomsorg på kvällar och nätter. Vi tänker också återställa avgiften till tidigare och lägre nivåer.

Elevhälsovården vill vi avsätta mer resurser till.

Alla under 18 år ska kunna få ett månadskort i kollektivtrafiken för 40 kronor i månaden.

Moderna datorer ska finnas i hela grundskolan som ska finnas lättillgängliga för elever och pedagoger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar